Delikatne kotleciki drobiowe z siekanego mięsa.
Składniki( na 2 osoby – 4 kotleciki):
1 większa pierś z kurczaka
1 jajko – osobno białko i żółtko
1 łyżka stopionego masła
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
+ do panierowania
bułka tarta, jajko, mąka
i masło klarowane do smażenia
Pierś z kurczaka drobno siekamy, mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Żółtko ucieramy z masłem w miseczce do połączenia i dodajemy do mięsa, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i posiekana pietruszkę.
Z gotowej masy formujemy kotleciki i panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
Smażmy kotleciki na złoty kolor na masełku klarowanym.
Smacznego!