Kotlet ala kijów, ponieważ jest w formie tradycyjnego kotleta , z masełkiem ziołowym, podawany z fasolką, ale z dodatkiem sera.
Składniki: ( 2 porcje)
1 duża pierś z kurczaka
2 plasterki sera
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej drobno pietruszki
sól,pieprz
mąka
1 jajko
bułka tarta
Masło, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Pierś z kurczaka dzielimy na pół. Rozbijamy na dwa jak najcieńsze kotlety. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy warstwę masełka ziołowego i układamy po plasterku sera. Zwijamy jak krokiet, lekko spłaszczamy. Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu. Fasolę gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i chwilę podsmażamy z solą i pieprzem ( można etap smażenia pominąć i podać tylko gotowaną fasolkę)
Kotlety podajemy z fasolką i innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!