Kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką, cebulką i kalafiorem. Do tego pieczone, paprykowe talarki z ziemniaków.
Składniki:
200g kaszy jaglanej
1 marchewka
1 cebula
1/2 kalafiora
2 jajka
sól, pieprz
bułka tarta
kilka ziemniaków
słodka papryka w proszku
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy słodką papryką, skrapiamy olejem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła, dodajemy starkowaną marchewkę. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu trochę rozgniatamy widelcem. Odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę mieszamy z cebulką, marchewką, kalafiorem i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Smacznego!