Kostka waniliowo-malinowa

kostka malinowo waniliowa

Pyszne ciasto z masą waniliową i malinową. Inspiracja.

Składniki:
Ciasto:
3 jajka
210 g cukru
3 łyżki miodu
180 g masła
1,5 łyżeczki sody
480 g mąki
Krem:
3 jajka
200 g cukru
500 ml mleka
60 g mąki
150 g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Galaretka malinowa:
500 g malin
100 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
50 ml wody

Przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy miękkie masło oraz miód i mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z sodą i dodajemy do mieszanki. Miksujemy do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 30 – 40 minut. Studzimy i przekrawamy na 3 placki.
Przygotowujemy masę. Ubijmy jajka z cukrem przez 1 minutę. Dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy i 1 szklankę mleka. Ubijamy jeszcze chwilę.
Resztę mleka zagotowujemy i dodajemy mieszankę z jajek, mieszamy żeby nie było grudek i gotujemy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie ubijamy masło przez ok 2 minuty i dodajemy stopniowo budyń. Miksujemy do połączenia składników.
W odrobinie zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy aż napęcznieje. Do rondla przekładamy maliny i cukier. Podgrzewamy aż maliny się rozpadną, ok. 20 minut. Po tym czasie przecieramy maliny przez gęste sito i dodajemy żelatynę, mieszamy. Studzimy aż masa zacznie tężeć.
Składamy ciasto. Na pierwszy placek wykładamy 1/3 tężejącej galaretki malinowej. Na to połowę masy waniliowej. Przykrywamy drugim plackiem i znów wykładamy 1/3 galaretki malinowej, a na to pozostałą masę waniliową. Przykrywamy ostatnim plackiem i pokrywamy resztą galaretki. Ozdabiamy świeżymi malinami i listkami melisy.

Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search