Kostka malinowa
Kostka w kolejnej odsłonie, tym razem malinowej. Dobra herbata będzie idealnym dodatkiem do ciasta.
Składniki:
Biszkopt:
150 g mąki
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
Szczypta soli
45 g masła
125 g cukru pudru
2 duże jajka
60 ml mleka
1 łyżka oleju roślinnego
Do nasączenia:
herbata mexican dream richmont
2 łyżki wódki
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
4 żółtka z dużych jajek
50g drobno mielonego cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1.5 łyżki wrzącej wody
170 ml mleka
250 ml śmietany 36 %
Mus malinowy:
300 ml śmietany 30%
250 g frużeliny malinowej
25 g żelatyny
Dodatkowo:
Frużelina ze słoiczka (przepis na frużelinę znajdziecie tutaj)
Galaretka malinowa
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Mękę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Mikserem na średnich obrotach ubić z masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając czekoladą, mlekiem i olejem. Rzadkie ciasto przekładać do formy i piec ok. 40 minut. Nasączyć ponczem z herbaty po upieczeniu.
Mus czekoladowy:
Wrzucić do miski czekoladę i odstawić na bok. Mikserem na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Zagotować w rondlu mleko i zdjąć z ognia. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami. Po czym przelać do rondla z drugą połowa mleka i energicznie mieszać, aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatyną i odstawić do ostygnięcia całkowitego.
Na koniec starannie wymieszać z ubita kremówką. Wylać na zimny i nasączony już biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia musu. Gdy zastygnie posmarować warstwą frużeliny i ponownie schłodzić.
Mus malinowy:
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach z frużeliną i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na warstwę frużeliny , znów schłodzić do stężenia.
Galaretka:
Galaretkę rozrobić w 520 ml wody. Gdy przestygnie dodać 2 łyżki frużeliny ( Ew trochę więcej) i lekko tężejącą wylać na mus malinowy. Schłodzić do stężenia i gotowe.
Smacznego!
Komentarz