Boskie ciasto, jak się go spróbuje to che się jeszcze i jeszcze . Przepis pochodzie z tej strony.
Składniki:
Biszkopt kawowy:
4 jajka
1/3 szkl mąki pszennej
1 łyżka kakao
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
4 żółtka
1/2 szkl cukru
2 szkl mleka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Poncz:
1 i 1/2 szkl kawy zaparzonej tak jak lubimy
Dodatkowo:
500 g masy krówkowej
ok 300g dżemu z czarnych porzeczek
ok. 280 g herbatników
100 g nutelli
kakao
Na początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy z jajek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy o wymiarach 35×24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.Studzimy i przecinamy na dwa blaty.
Teraz przygotowujemy masę budyniową. 1 i 1/2 szl mleka oraz cukier zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie do powstania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę, stopniowo dodajemy ostudzony budyń oraz 100 g masy krówkowej.
Pozostałą masę krówkową mieszamy z nutellą.
Na blasze układamy pierwszy blat i nasączamy połową ponczu, wykładamy dżeam i na to 1/3 masy budyniowej. Teraz układamy warstwę herbatników. Na to rozsmarowujemy masę z nutellą i znów układamy warstwę herbatników. Rozsmarowujemy ponownie 1/3 masy budyniowej i przykrywamy biszkoptem który nasączamy resztą ponczu. Wykładamy pozostała masę budyniowa i posypujemy obficie kakao. Odstawiamy przynajmniej na noc, całość musi zmięknąć i się połączyć. Ciasto im dłużej stoi tym jest lepsze, więc nie ma co jeść go po 2 godzinach, bo biszkopty będą twarde.
Smacznego!
2 odpowiedzi
Efektowne to ciacho 🙂
Zapewniam, że grzechu warte 😉