Moje ulubione ciasto, czekoladowy i owocowy mus przełożony frużeliną z owoców, to wszystko na pysznym mocno czekoladowym biszkopcie. Udekorowane warstwą owoców w żelu z galaretką na górze.
Składniki:
Biszkopt:
150 g mąki
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
Szczypta soli
45 g masła
125 g cukru pudru
2 duże jajka
60 ml mleka
1 łyżka oleju roślinnego
Mus czekoladowy:
200 g białej czekolady
4 żółtka z dużych jajek
50g drobno mielonego cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1.5 łyżki wrzącej wody
170 ml mleka
250 ml śmietany 36 %
Mus jagodowy:
300 ml śmietany 30%
250 g frużeliny jagodowej
25 g żelatyny
Dodatkowo:
Frużelina ze słoiczka (przepis na frużelinę znajdziecie tutaj)
Galaretka z owoców leśnych
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Mikserem na średnich obrotach ubić z masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając mlekiem i olejem. Gęste ciasto przekładać do formy i piec ok. 40 minut. Nasączyć syropem cukrowym po upieczeniu.
Mus czekoladowy:
Wrzucić do miski czekoladę i odstawić na bok. Mikserem na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Zagotować w rondlu mleko i zdjąć z ognia. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami. Po czym przelać do rondla z drugą połowa mleka i energicznie mieszać, aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatyną i odstawić do ostygnięcia, całkowitego.
Na koniec starannie wymieszać z ubita kremówką. Wylać na zimny i nasączony już biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia musu. Gdy zastygnie posmarować (na mus) warstwę frużeliny i ponownie schłodzić.
Mus porzeczkowy:
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach z frużeliną i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na warstwę frużeliny , znów schłodzić do stężenia.
Galaretka:
Galaretkę rozrobić w 520 ml wody. Gdy przestygnie dodać 2 łyżki frużeliny ( Ew trochę więcej) i lekko tężejącą wylać na mus jagodowy. Schłodzić do stężenia i gotowe.
Smacznego!
13 Responses
Wspaniale się zapowiada i pysznie wygląda;)
świetne to ciacho
śliczna ta kostka w paski
Ależ to ładnie wygląda 🙂
Dziękuję 😉
kolejny świetny sposób na jagody 😉
pyszny sposób 😉
Piękna, cudowna kostka, za pewnie rewelacyjnie pyszna 🙂
Dziękuje i polecam to moje ulubione ciasto, robię je w różnej wersji jeżeli chodzi o frużelinę
Taka skromna nazwa, a taki cudny efekt :). Pyszne połączenie smaków i jak apetycznie wygląda 🙂
Dziękuję bardzo
Robię dziś biszkopt i nie rozumiem jaką czekoladę mam stopniowo do niego dodawac? Cytuję: „Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając czekoladą, mlekiem i olejem” To jest ten mus czekoladowy i dodawac go do ciasta biszkoptowego? Z gory dziekuje za odpowiedz
Ewo
Wkradła się pomyłka, do biszkoptu nie dajemy czekolady. Czyli przy dodawaniu suchych składników polewamy olejem i mlekiem tylko.