Menu+

Konfitura z płatków fiołków

Opublikowano 10 maj, 2013 w Przetwory



Konfitura z fiołków 

Konfitura idealna do ciast i tortów,ma obłędny kolor i jest pyszna. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:
150 g płatków fiołków
500 g cukru
2  łyżki żelfiksu 2:1
sok wyciśnięty z jednej cytryny
750 g wody

Płatki fiołków rozcieramy z łyżką cukru i sokiem z cytryny. Gdy zaczną puszczać sok dodajemy żelfiks i dokładnie mieszamy.

Pozostały cukier gotujemy z wodą aż powstanie cukier. Po tym czasie dodajemy płatki fiołów i gotujemy 20 minut aż konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



7 komentarzy

  1. Fiołkowe przepisy są fantastyczne 🙂

    • Ja dopiero je odkrywam i jestem zachwycona 😀

  2. Wspaniała musi być ta konfitura , szkoda że nie mam tyle fiołków. Smak pewnie jest cudny 🙂

    • Fiołki jeszcze są w lesie, także jeszcze nie za późno

  3. Bardzo ciekawa jestem smaku, jeszcze nigdy nie jadłam takiej konfiturki 😉

Zostaw odpowiedź dla cook & look Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *