Konfitura idealna do ciast i tortów,ma obłędny kolor i jest pyszna. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
150 g płatków fiołków
500 g cukru
2 łyżki żelfiksu 2:1
sok wyciśnięty z jednej cytryny
750 g wody
Płatki fiołków rozcieramy z łyżką cukru i sokiem z cytryny. Gdy zaczną puszczać sok dodajemy żelfiks i dokładnie mieszamy.
Pozostały cukier gotujemy z wodą aż powstanie cukier. Po tym czasie dodajemy płatki fiołów i gotujemy 20 minut aż konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego!
7 Responses
Fiołkowe przepisy są fantastyczne 🙂
Ja dopiero je odkrywam i jestem zachwycona 😀
Wspaniała musi być ta konfitura , szkoda że nie mam tyle fiołków. Smak pewnie jest cudny 🙂
Fiołki jeszcze są w lesie, także jeszcze nie za późno
Bajeczna 🙂
Dziękuję;)
Bardzo ciekawa jestem smaku, jeszcze nigdy nie jadłam takiej konfiturki 😉