Konfitura z płatków fiołków

Konfitura z fiołków 

Konfitura idealna do ciast i tortów,ma obłędny kolor i jest pyszna. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:
150 g płatków fiołków
500 g cukru
2  łyżki żelfiksu 2:1
sok wyciśnięty z jednej cytryny
750 g wody

Płatki fiołków rozcieramy z łyżką cukru i sokiem z cytryny. Gdy zaczną puszczać sok dodajemy żelfiks i dokładnie mieszamy.

Pozostały cukier gotujemy z wodą aż powstanie cukier. Po tym czasie dodajemy płatki fiołów i gotujemy 20 minut aż konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Smacznego!

 

 

Mogą Ci posmakować...

7 Responses

  1. Wspaniała musi być ta konfitura , szkoda że nie mam tyle fiołków. Smak pewnie jest cudny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search