Menu+

Konfitura z czarnej porzeczki

Opublikowano 24 lipca, 2013 w Przetwory



Konfitura z czarnej porzeczki

Wspaniały dodatek do lodów, a także do wypieków i innych deserów.

Składniki:
2 kg czarnej porzeczki
1,5 kg cukru
250 ml wody

 Porzeczki obieramy z szypułek i myjemy. W garnku rozpuszczamy cukier w wodzie. Gdy się  rozpuści dodajemy oczyszczone porzeczki. Zagotowujemy i odstawiamy na 24 h. Następnego dnia znów zagotowujemy, odstawiamy na 24 h, kolejnego znów zagotowujemy i odstawiamy na 24 h.  4 dnia zagotowujemy, ale tym razem gotujemy 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy, pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *