Składniki:
Ciasto:
150 g gorzkiej czekolady
200 g masła
250 g cukru pudru
5 jajek
110 g mąki pszennej
Masa serowa:
400 g serka mascarpone
1/2 szkl mąki pszennej
150 g cukru pudru
cukier waniliowy
barwnik spożywczy: zielony, różowy,fioletowy i żółty
Dodatkowo:
160 g malin
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na bok. Masło i 250 g cukru pudru miksujemy na puszystą masę, wbijamy kolejno 3 jajka, cienką strużką wlewamy roztopioną czekoladę cały czas miksując. Mąkę przesiewamy do masy, mieszamy delikatnie. 3/4 tak przygotowanej masy wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
W drugiej misce mieszamy serek mascarpone, 2 jaja, cukier waniliowy i resztę cukru pudru na gładką masę. Rozdzielamy masę do 4 miseczek i mieszamy z barwnikami. Wylewamy kolejno na czekoladowa masę w blaszce, na to robimy kleksy z reszty masy czekoladowej i posypujemy malinami.
Pieczemy ok 60 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
2 odpowiedzi
Wspaniale to wygląda, narobiło mi apetytu 🙂
Dziękuje, pozdrawiam 😉