Pyszne, delikatne knedle ziemniaczane z farszem z zielonych szparagów i serka mascarpone. Do tego sos śmietanowo-serowy z koperkiem.
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
500 g szparagów zielonych
125 g serka mascarpone
1 cebula
Sos:
125g śmietany 18 %
4 serki topione w plasterkach
sól, pieprz
świeży koperek
Gotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do miseczki i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce nasypujemy tyle mąki ziemniaczanej ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy 10 minut w wodzie z dodatkiem cukru. Po tym czasie kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy wraz ze szparagami na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone.
Ciasto ziemniaczane wałkujemy w dość gruby rulon i odkrawamy nożem pojedyncze plastry. Na środek plastra układamy farsz ze szparagów i formujemy kuleczki.
Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia.
Przygotowujemy sos. Do rondelka przekładamy śmietanę, dodajemy serki topione, podgrzewamy aż serki się roztopią i połączą ze śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem.
Knedliki podajemy z sosem.
Smacznego!
2 Responses
Ze zdjęcia wyczuwam wulkan smaku 😉
O to już tak po zdjęciu poznajesz ;)?