Menu+

Knedle ze szparagami i mascarpone w sosie śmietanowo-serowym

Opublikowano 10 czerwiec, 2015 w Dania główne



SONY DSC

Pyszne, delikatne knedle ziemniaczane z farszem z zielonych szparagów i serka mascarpone. Do tego sos śmietanowo-serowy z koperkiem.

Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
500 g szparagów zielonych
125 g serka mascarpone
1 cebula
Sos:
125g śmietany 18 %
4 serki topione w plasterkach
sól, pieprz
świeży koperek

Gotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, przekładamy do miseczki i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce nasypujemy tyle mąki ziemniaczanej ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.

Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy 10 minut w wodzie z dodatkiem cukru. Po tym czasie kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy wraz ze szparagami na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone.

Ciasto ziemniaczane wałkujemy w dość gruby rulon i odkrawamy nożem pojedyncze plastry. Na środek plastra układamy farsz ze szparagów i formujemy kuleczki.

Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia.

Przygotowujemy sos. Do rondelka przekładamy śmietanę, dodajemy serki topione, podgrzewamy aż serki się roztopią i połączą ze śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem.

Knedliki podajemy z sosem.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Ze zdjęcia wyczuwam wulkan smaku 😉

    • O to już tak po zdjęciu poznajesz ;)?

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *