Pyszny keks z masa marcepanową w środku. Pełen bakalii i aromatów. Inspiracja.
Składniki:
50 g kandyzowanych wiśni
250 g suszonych owców wg uznania
85 g masła
75 g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
110 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki sproszkowanego imbiru
12 g mielonych migdałów
2 małe jajka
1 łyżki mleka
250 g masy marcepanowej
Masło ucieramy na puszystą masę.Dalej ucierając dodajemy cukier i kontynuujemy do uzyskania jasnego koloru masy. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i migdały przesiewamy w osobnej miseczce.
Do masy wbijamy jajka i ucieramy, po każdym jajku dodajemy porcję przesianych suchych składników.
Na koniec dodajemy suszone i kandyzowane owoce, mieszamy.
Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej połowę masy.
Połowę masy marcepanowej rozwałkowujemy na kształt keksówki i wykładamy na wylaną masę. Na to wylewamy resztę ciasta.
Pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach, potem obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 45 minut.
Ciasto studzimy, wierzch pokrywamy resztą rozwałkowanego marcepanu.
Smacznego!