Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Składniki:
0,5 kg karkówki w 1 cm plastrach
2 cebule
2 papryki
natka pietruszki
liście lubczyku
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
przyprawa do karkówki
ostra papryka w proszku
2 szkl wody
0,5 szkl ketchupu pikantnego
mąka
olej

Pokrojoną w plastry karkówkę lekko rozbijamy, przyprawiamy przyprawą do karkówki i odstawiamy do lodówki, może być na całą noc, albo minimum 1 h. Po wyjęciu obtaczamy każdy plaster w mące i smażmy na złoto z obu stron.
W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju pokrojoną w półplastry cebulę i paprykę w większą kostkę, do miękkości. Następnie układamy na warzywach plastry karkówki.

Na patelnię na której smażyła się karkówka wlewamy wodę i ketchup, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kostkę rosołową, posiekaną pietruszkę i lubczyk, doprawiamy papryką ostrą, solą i pieprzem. Zagotowujemy sos i zalewamy nim karkówkę i warzywa. Dusimy wszystko na wolnym ogniu ok 1,5 h.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

2 odpowiedzi

  1. Karkówka przepyszna.Pominęlam paprykę (nie miałam akurat) a ketchup ze wzgledu na dzieci użyłam łagodny. Naprawdę pelen podziw dla tego dania.Przepis poszedł w świat 😉
    Pozdrawiam i zostaje tu na stałe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search