Menu+

Kanapkowe ciasteczka z pastą buraczano- koperkową, guacamole i pesto pistacjowym

Opublikowano 1 maja, 2013 w Śniadania



SONY DSC 

Zamiast zwykłych kanapek z szynką – pyszne kanapki z pastami na wielozbożowych ciasteczkach, które przygotujemy w 10 minut.

Składniki:
Do podania : ciasteczka 5 zbóż belVita
Na pastę burczano – koperkową;
2 pieczone buraki
1/2 pęczka koperku
1 łyżka jogurtu naturalnego
Na guacamole:
1 avocado
1 mała dymka
1 papryczka chilli
1/4 limonki
1/2 pęczka kolendry
Pesto pistacjowe:
garść rukoli
1 łyżka pistacji
1 łyżka oliwy z oliwek
+ sól i pieprz do doprawiania

Buraczki kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy posiekany koperek, odrobinę soli, pieprzu i mieszamy z jogurtem naturalnym. Pierwsza gotowa!

Avocado kroimy na pół, tak żeby wyjąć pestkę, wyjmujemy miąższ ze skórki i przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekane drobno chilli i szalotkę. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy lekko przesiekaną świeżą kolendrę.Mieszamy. Druga gotowa !

Do pojemnika wkładamy garść rukoli, pistacje, dodajemy oliwę i odrobinę pieprzu. Nie solimy, bo pistacje są słone. Blendujemy na gładką masę. Trzecia gotowa !

Ciasteczka układamy na talerzu i na każde układamy pasty, śniadanie gotowe !

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *