Jezioro łabędzie

 jezioro-labedzie

Piękna ozdoba stołu a przy tym pyszna przekąska z galarety i jajek.

Składniki:
4 jajka  Farmio ugotowane na twardo
1 cebulka obrana
1 marchewka obrana
1 kubek klarownego wywaru na galaretę
niebieski barwnik spożywczy
czarny barwnik spożywczy
1 łyżka żelatyny
2 łyżki groszku
3 plastry szynki
3 rzodkiewki
koperek pęczek
1 łyżka serek naturalny
1 łyżeczka kakao gorzkie
+ wykałaczki

2 ugotowane jajka zostawiamy w całości, odcinamy tylko kawałek spodu by jajko stabilnie stało, to będzie korpus łabędzia. Z pozostałych dwóch jajek wycinamy 4 skrzydełka, 2 ogonki i 2 główki. Główki usztywniamy wykałaczką. W korpusie nacinamy dziurki i mocujemy skrzydełka oraz ogonki. Głowy mocujemy za pomocą wykałaczki. Z marchewki wycinamy 4 łapki i 2 dziobki. Dziobki mocujemy za pomocą uciętej wykałaczki. Wykałaczkę maczamy w czarnym barwniku i malujemy nią oczka łabędzia.

Cebulkę nakrawamy w zygzak, rozdzielamy na 2 połówki. W każdej połówek wyjmujemy poszczególne warstwy i układamy je ponownie w sobie, ale na przemian, by powstał kwiatek (podobny kawiatek możemy robić z rzodkiewki). Z marchewki wycinamy pręciki, które umieszczamy w środku.

Do gorącego wywaru na galaretę dodajemy odrobinkę barwnika i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.

Z rzodkiewki wycinamy małe rybki.

W głębszym talerzu układamy plasterki szynki tworząc wysepkę, rozsypujemy groszek i rzodkiewkowe rybki. Całość zalewamy galaretą. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Na zastygniętej galarecie układamy koperek na wysepce z szynki, wtykamy grubsze łodyżki koperku. Na 2 z nich tworzymy tzw. pałkę oblepiając na górze serkiem i obtaczając w kakao.
W miejscu gdzie stać mają łabędzie układamy ich łapki i korupsy.
Układamy także cebulowe kwiaty.

Gotowe !

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Mogą Ci posmakować...

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search