Jesienne ciasteczka – liście
Pyszne kruche ciasteczka maślane, kolorowe jak jesienne liście.
Składniki:
250 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
barwnik spożywczy: żółty, pomarańczowy, czerwony i zielony
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i odrobiny soli zagniatamy kruche ciasto. Szybko,żeby nie ogrzało się za mocno od ciepła rąk. Ciasto dzielimy na 4 części i każą cześć barwimy na inny kolor. Kawałki ciasta wkładamy do woreczków i schładzamy 1 h w lodówce.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i każdy kawałek dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki. Łączymy ze sobą kawałki ciasta tak by kolory się nie zlewały.
Wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka foremkami w kształcie listków.
Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
O jakie fajne <3
dziękuję 😉
Wyglądają zachwycająco!
Dziękuję
Jak zwykle piękne!
Dziękuję