Menu+

Jaja marynowane w buraczkach faszerowane pastą z koperkiem

Opublikowano 27 kwietnia, 2013 w Przystawki i przekąski, Wielkanoc



Jajka marynowane w buraczkach

Pełne intensywnego smaku i pięknie wyglądające jajeczka nadziewane pastą z koperku, serka naturalnego i żółtka. 

Składniki:
2 buraki
2 szkl wody
1 gwiazdka anyżku
3 liście laurowe
1 szkl octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka cukru
4 ziarna ziela angielskiego
4 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
60 g serka naturalnego kremowego
sól,pieprz

Buraki obieramy i kroimy w dość grube plastry, wkładamy do garnka zalewamy wodą i octem jabłkowym , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i anyż. Gotujemy ok 15 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie marynatą zalewamy jajka ( razem z buraczkami i przyprawami). Pozostawiamy najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy jajeczka z marynaty, osuszamy i przekrawamy na pół, wyjmujemy  żółtka i przecieramy je przez gęste sitko, dodajemy posiekany koperek , serek naturalny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowana masę przekładamy do szprycy i wyciskamy do jajek.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *