Marynata do mięsa:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
garść świeżego rozmarynu
pieprz czarny
Reszta składników:
2 kawałki filetu z indyka
2 jajka
garść koperku
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki startego sera żółtego
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki mąki
6 młodych ziemniaków
50 g sera typu bursztyn
Sałatka:
1/ 2 główki sałaty
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
mała śmietana 18 %
W płaskiej miseczce mieszamy olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekany rozmaryn i czarny pieprz. Filety z indyka rozbijamy przez folię i wkładamy do marynaty. Wstawiamy do lodówki na ok 15 minut.
Ziemniaki szorujemy pod wodą i gotujemy w mundurkach do miękkości.
Do płaskiej miseczki wbijamy dwa jajka, mieszamy i dodajemy posiekany koperek, otręby owsiane, starty na tarce o małych oczkach ser żółty oraz sól.
Na talerzyk wysypujemy mąkę. Wyjmujemy z lodówki indyka i panierujemy najpierw w mące, a potem w jajkach z serem i otrębami. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoto.
Ugotowane ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i zgniatamy np. za pomocą wałka. Solimy i posypujemy startym serem typu bursztyn. Zapiekamy ok 15 inu w piekarniku.
Sałatę rwiemy na kawałki, szczypiorek siekamy, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz i mieszamy ze śmietaną.
Podajemy upieczone ziemniaczki z kotlecikami i sałatką.
Smacznego!