Przy tym daniu jest trochę pracy, ale efekt końcowy naprawdę jest tego warty. Pyszne orientalne smaki !
Składniki:
Chlebki naan (6szt.):
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
1 łyżeczka kminku
2/3 szkl ciepłego mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
2/3 szkl jogurtu naturalnego
1 rozmącone jajko
+ trochę oleju rzepakowego do nasmarowania miski
Curry:
350 g piersi z kurczaka
1 papryka
2 marchewki
1 cebula
1/4 łyżeczki nasion kozieradki
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka soli
400 g pomidorów z puszki
3 łyżki oleju rzepakowego
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, nasiona kopru i kminu. Wlewamy mleko, olej rzepakowy, jogurt i jajko. Wyrabiamy ciasto. Przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy ok 10 minut. Przekładamy do natłuszczonej miski, obtaczamy w oleju i nakrywamy miskę folią spożywczą do podwojenia objętości. W tym czasie bierzemy się za curry.
Cebulkę kroimy w kostkę, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. Marchewki obieramy i kroimy w półplasterki. Kurczaka w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy i wrzucamy nasiona kozieradki, chwilę podsmażamy i dodajemy cebulkę, czosnek, imbir, paprykę i marchewkę. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i resztę przypraw. Smażymy 3 minuty. Dodajemy kawałki kurczaka i dusimy pod przykryciem ok 30 minut, aż marchewka będzie miękka, a kurczak ugotowany.
Kiedy curry będzie się dusić przygotowujemy chlebki naan. Piekarnik nagrzewany do 240 stopni i zostawiamy w nim blachę, żeby też się nagrzała. Rozgrzewamy także patelnię grillową.
Ciasto wyjmujemy z miski, chwilę zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy po kolei (reszta kawałków powinna leżeć pod przykryciem) nadając jej kształt kropli. Tak przygotowany chlebek kładziemy na rozgrzaną blachę w piekarniku i pieczemy 3 minuty. Po wyjęciu rumienimy po 30 sekund z obu stron na patelni grillowej.
Podajemy gotowe curry z chlebkami.
Smacznego!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w codziennej diecie”