Idealny zaczyn to podstawa każdego drożdżowego ciasta. Jeżeli zaczyn wyjdzie nam tak jak trzeba to ciasto na pewno też. Ten zaczyn nadaje się zarówno do wypieków słonych jak i słodkich. Robię go tak samo do pizzy, chleba, ciast i innych wypieków.
Krok 1 – Przygotowujemy drożdże. Świeże drożdże są miękkie i mają jasny kolor.
Krok 2 – Drożdże rozkruszamy do miseczki i wsypujemy cukier. Na 20 dag drożdży dajemy 2 płaskie łyżki cukru.
Krok 3 – Rozcieramy drożdże z cukrem aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Krok 4- 1/2 szklanki mleka podgrzewamy, ale nie za mocno, mleko ma być lekko ciepłe. Dodajemy do drożdży z cukrem i mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Krok 5 – Następnie do miseczki przesiewamy 3 kopiaste łyżki mąki, mieszamy trzepaczką tak by nie było grudek. Tak przygotowany zaczyn nakrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 6- Zaczyn powinien wypełnić cala miskę. Wtedy jest gotowy do użycia.
Mam nadzieję, że to pomoże wam uzyskać idealne drożdżowe ciasta 🙂