Menu+

Idealny zaczyn krok po kroku

Opublikowano 7 październik, 2013 w Porady kulinarne i ciekawostki



zaczyn6

Idealny zaczyn to podstawa każdego drożdżowego ciasta. Jeżeli zaczyn wyjdzie nam tak jak trzeba to ciasto na pewno też. Ten zaczyn nadaje się zarówno do wypieków słonych jak i słodkich. Robię go tak samo do pizzy, chleba, ciast i innych wypieków.

Krok 1 – Przygotowujemy drożdże. Świeże drożdże są miękkie i mają jasny kolor.

zaczyn1Krok 2 – Drożdże rozkruszamy do miseczki i wsypujemy cukier. Na 20 dag drożdży dajemy 2 płaskie łyżki cukru.

zaczyn2Krok 3 – Rozcieramy drożdże z cukrem aż do uzyskania płynnej konsystencji.

zaczyn3Krok 4- 1/2 szklanki mleka podgrzewamy, ale nie za mocno, mleko ma być lekko ciepłe. Dodajemy do drożdży z cukrem i mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

zaczyn4Krok 5 – Następnie do miseczki przesiewamy 3 kopiaste łyżki mąki, mieszamy trzepaczką tak by nie było grudek. Tak przygotowany zaczyn nakrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

zaczyn5 Krok 6- Zaczyn powinien wypełnić cala miskę. Wtedy jest gotowy do użycia.

zaczyn6

Mam nadzieję, że to pomoże wam uzyskać idealne drożdżowe ciasta 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *