Idealny zaczyn krok po kroku
Idealny zaczyn to podstawa każdego drożdżowego ciasta. Jeżeli zaczyn wyjdzie nam tak jak trzeba to ciasto na pewno też. Ten zaczyn nadaje się zarówno do wypieków słonych jak i słodkich. Robię go tak samo do pizzy, chleba, ciast i innych wypieków.
Krok 1 – Przygotowujemy drożdże. Świeże drożdże są miękkie i mają jasny kolor.
Krok 2 – Drożdże rozkruszamy do miseczki i wsypujemy cukier. Na 20 dag drożdży dajemy 2 płaskie łyżki cukru.
Krok 3 – Rozcieramy drożdże z cukrem aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Krok 4- 1/2 szklanki mleka podgrzewamy, ale nie za mocno, mleko ma być lekko ciepłe. Dodajemy do drożdży z cukrem i mieszamy trzepaczką do połączenia składników.
Krok 5 – Następnie do miseczki przesiewamy 3 kopiaste łyżki mąki, mieszamy trzepaczką tak by nie było grudek. Tak przygotowany zaczyn nakrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 6- Zaczyn powinien wypełnić cala miskę. Wtedy jest gotowy do użycia.
Mam nadzieję, że to pomoże wam uzyskać idealne drożdżowe ciasta 🙂