Idealny lunch do pracy – słatka z kurczakiem i grzankami
Taką sałatkę możecie zabrać do pracy, w podróż, do szkoły czy gdziekolwiek indziej. Dzięki pojemnikowi firmy Sistema z wkładem chłodzącym, z pewnością sałatka będzie świeża. Zapraszam do przeczytania mojej recenzji na temat pojemników i do sklepu Redcoon, gdzie takowy można nabyć.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
kawałek kapusty pekińskiej
1 ogórek
Sos:
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
Grzanki:
3 kromki chleba tostowego
przyprawa czosnek staropolski
Przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty.
Chleb tostowy kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i posypujemy czosnkiem, prażymy na suchej patelni aż się zrumienią i zrobią chrupkie.
Pierś z kurczaka kroimy w drobne paski i obtaczamy w przyprawie. Podsmażamy na złoto. Kapustę pekińską siekamy, ogórka kroimy na 4 części i potem w plasterki.
Przekładamy do pojemnika kapustę wymieszaną z ogórkiem, na wierzch kawałki kurczaka i grzanki. Sos wlewamy do pojemniczka i mieszamy z sałatką przed podaniem.
Smacznego!