Menu+

Harira

Opublikowano 5 kwietnia, 2013 w Dania główne, Zupy i kremy



Harira to marokańska treściwa zupa. W pełni zastąpi pożywny obiad.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
100 g zielonej soczewicy
50 g ryżu
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów z puszki pelati
100 g ciecierzycy z puszki
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 l bulionu drobiowego
kilka nitek szafranu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kminku
świeża pietruszka
oliwa do smażenia

Kurczaka kroimy w grubszą kostkę i obsmażamy na oliwie ok 1 -2 minut. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulkę i seler naciowy. Przesmażamy i przekładamy do kurczaka. Dodajemy odrobinę oliwy i wsypujemy soczewicę oraz ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Oprószamy cynamonem, kminkiem i dodajemy nitki szafranu. Zalewamy całość bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory z zalewą, a także mięso, seler i cebulkę. Gotujemy pod przykryciem ok 25 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym , odrobiną soli i pieprzu.

Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *