Menu+

Gulasz z kurczakiem, chorizo, soczewicą i kaszą jęczmienną

Opublikowano 4 grudzień, 2015 w Dania główne



gulasz z chorizo

Gulasz z kurczakiem, hiszpańską pikantną kiełbaską chorizo, soczewicą i kaszą, pełen smaków i aromatów.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
kawałek kiełbaski chorizo
garść soczewicy
2 garście kaszy jęczmiennej
1 starkowana marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 szklanka bulionu drobiowego
duża garść szpinaku

Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Zostawiamy na patelni trochę kiełbaski i podsmażamy ją jeszcze chwilę ze szpinakiem – zostawiamy to do wyłożenia na wierzch gulaszu. Cebulą kroimy w piórka i szklimy na oddzielnej patelni z olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego na kawałki kurczaka, marchew, podsmażone chorizo i pomidory. Podsmażamy ok 2 minuty. Zalewamy bulionem i dodajemy kaszę oraz soczewicę. Całoś dusimy pod przykryciem, aż kasza i soczewica będą miękkie.
Wykładamy gulasz na talerze, na wierzch wykładamy kiełbaskę ze szpinakiem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Umm

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *