Gulasz z kurczakiem, hiszpańską pikantną kiełbaską chorizo, soczewicą i kaszą, pełen smaków i aromatów.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
kawałek kiełbaski chorizo
garść soczewicy
2 garście kaszy jęczmiennej
1 starkowana marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 szklanka bulionu drobiowego
duża garść szpinaku
Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Zostawiamy na patelni trochę kiełbaski i podsmażamy ją jeszcze chwilę ze szpinakiem – zostawiamy to do wyłożenia na wierzch gulaszu. Cebulą kroimy w piórka i szklimy na oddzielnej patelni z olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego na kawałki kurczaka, marchew, podsmażone chorizo i pomidory. Podsmażamy ok 2 minuty. Zalewamy bulionem i dodajemy kaszę oraz soczewicę. Całoś dusimy pod przykryciem, aż kasza i soczewica będą miękkie.
Wykładamy gulasz na talerze, na wierzch wykładamy kiełbaskę ze szpinakiem.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Umm