Prosty i szybki placek z gruszkami i marcepanem. Inspiracja moje Gotowanie.
Składniki:
3 pomarańcze
laska wanilii
6 gruszek
60 dag ciasta francuskiego
5 łyżek cukru trzcinowego
20 dag obranych migdałów
6 kropli olejku migdałowego
2 białka
sól
1 żółtko
10 dag cukru żelującego
Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę za pomocą obieraczki do warzyw. Ze wszystkich wyciskamy sok. Przelewamy do rondelka i gotujemy razem ze skórką i wanilią.
Gruszki obieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Na wypukłej stronie gruszek robimy nacięcia w kształcie krateczki. Gruszki zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, przykrywany i odstawiamy.
W malakserze miksujemy cukier, migdały, olejek migdałowy, białka i szczyptę soli, aż powstanie gładka masa marcepanowa.
Ciasto francuskie układamy na blasze wyłożonej pergaminem, na to wykładamy 3/4 masy marcepanowej, składamy ciasto na pół, dociskamy krawędzie.
Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody i smarujemy nim powierzchnię ciasta.
Ciasto tniemy na 12 kwadratów. Na środku każdego układamy odrobinę pozostałego marcepanu.Gruszki osączamy dokładnie z soku i układamy na środku każdego kwadratu z marcepanem.
Pieczemy 40 -50 minut w 190 stopniach.
Studzimy ciasto na kratce.
100 ml soku pomarańczowego przelewamy przez sito do rondla, dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy ok 4 minuty.
Gruszki smarujemy cienką warstwą ciepłej galaretki i pozostawiamy do ostygnięcia.
6 Responses
Gruszki wyglądają obłędnie, smakowity pomysł.
Pozdrawiam
Monika
Dziękuje, pozdrawiam 😉
Bardzo efektownie wygląda 🙂
Dziękuje 😉
Wyglądają przepięknie. Muszą być cudowne w smaku: )
wyszły bardzo dobre, a dla amatorów marcepanu tak jak ja na pewno zasmakują 😉