Takie szparagi można przygotować w piekarniku i na grillu. Jeżeli robicie je w piekarniku, warto zblanszować je w wodzie z dodatkiem octu winnego i cukru.
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
2 opakowania szynki szwardzwaldzkiej
4 żółtka
1/2 kostki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól,pieprz
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. W szynkę szwardzwaldzką zawijamy po 3 lub 4 szparagi. Tak przygotowane układamy na grillu, grillujemy aż będą miękkie i rumiane. Pod koniec posypać je delikatnie solą. W tym czasie przygotowujemy sos ( można przygotować go także wcześniej). Żółtka ubijemy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania piany. Masło roztapiamy w rondelku i gorące powoli dolewamy do żółtek cały czas mieszając. Ubijamy wszystko razem aż masa zgęstnieje ( jeżeli nie chce zgęstnieć można ubijać na parą, ale dobrej jakości jajka i masło powinny ładnie ubić się bez tego). Tak przygotowanym sosem polewamy gorące szparagi.
Smacznego!