Menu+

Grillowane szparagi w szynce szwardzwaldzkiej z sosem holenderskim

Opublikowano 9 lipca, 2013 w Dania główne, Grill, Szparagi



SONY DSC

Takie szparagi można przygotować w piekarniku i na grillu. Jeżeli robicie je w piekarniku, warto zblanszować je w wodzie z dodatkiem octu winnego i cukru.

Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
2 opakowania szynki szwardzwaldzkiej
4 żółtka
1/2 kostki masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól,pieprz

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. W szynkę szwardzwaldzką zawijamy po 3 lub 4 szparagi. Tak przygotowane układamy na grillu, grillujemy aż będą miękkie i rumiane.  Pod koniec posypać je delikatnie solą. W tym czasie przygotowujemy sos ( można przygotować go także wcześniej).  Żółtka ubijemy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania piany. Masło roztapiamy w rondelku i gorące powoli dolewamy do żółtek cały czas mieszając. Ubijamy wszystko razem aż masa zgęstnieje ( jeżeli nie chce zgęstnieć można ubijać na parą, ale dobrej jakości jajka i masło powinny ładnie ubić się bez tego). Tak przygotowanym sosem polewamy gorące szparagi.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *