Ostatnio z obiadu zostało mi sporo kaszy jaglanej i tak oto powstały gołąbki z kaszą jaglaną do tego sos wyszedł genialny.
Składniki:
250 g mięsa mielonego
100 g kaszy jaglanej ugotowanej
1/2 pęczka natki pietruszki + 2 łyżki do sosu
1 cebulka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 mała biała kapusta
sól,pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
przyprawa do mięsa mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 2 łyżki mąki
Główkę kapusty pozbawiamy głąba i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Blanszujemy kolejno zdejmując wierzchnie liście, gdy zmiękną.
Mięso mielone mieszamy z kaszą jaglaną i posiekaną pietruszką. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Ze zblanszowanych liści skrawamy twardą część i zwijamy gołąbki.
Marchew,pietruszkę i seler obieramy ze skórki tniemy na mniejsze kawałki, cebulkę kroimy na 4.
W większym garnku układamy kilka pozostałych liści kapusty na dno, potem układamy gołąbki przesypując warstwy warzywami i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu). Wierzch również przykrywami liśćmi kapusty. Zalewamy wodą z gotowania kapusty. Gotujemy ok 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy gołąbki i odkładamy do innego garnka.
Przecedzamy pozostały wywar, zostawiamy marchewkę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z odrobiną wywaru i mąką. ( Mąkę można pominąć i mocniej odparować sos) . Dodajemy do wywaru, doprawiamy do smaku jeżeli trzeba i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekanej natki pietruszki.
Sosem zalewamy gołąbki.
Smacznego!
4 Responses
Z kasz jaglaną jeszcze nie jadłam, a właśnie ostatnio odkrywam jej złote wartości odżywcze 🙂
Polecam, inne w smaku niż te z ryżem, bardzo dobre 😉
Bardzo podoba mi się pomysł wykorzystania kaszy jaglanej do gołąbków 🙂
zostało mi sporo z obiadu i tak powstał pomysł 😉 a wyszło pysznie