Pyszne gołąbki wykonane w tradycyjny sposób, dla mniej najlepsze z młodej świeżej kapusty.
Składniki:
250 g mięsa mielonego
100 g ugotowanego ryżu
1 cebulka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 mała biała kapusta
sól,pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
przyprawa do mięsa mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 2 łyżki mąki
Główkę kapusty pozbawiamy głąba i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Blanszujemy kolejno zdejmując wierzchnie liście, gdy zmiękną.
Mięso mielone mieszamy z ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
Ze zblanszowanych liści skrawamy twardą część i zwijamy gołąbki. Zawinięte gołąbki podsmażamy na rumiano na patelni.
Marchew,pietruszkę i seler obieramy ze skórki tniemy na mniejsze kawałki, cebulkę kroimy na 4.
W większym garnku układamy kilka pozostałych liści kapusty na dno, potem układamy gołąbki przesypując warstwy warzywami i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu). Wierzch również przykrywami liśćmi kapusty. Zalewamy wodą z gotowania kapusty. Gotujemy ok 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy gołąbki i odkładamy do innego garnka.
Przecedzamy pozostały wywar, zostawiamy marchewkę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z odrobiną wywaru i mąką. ( Mąkę można pominąć i mocniej odparować sos) . Dodajemy do wywaru, doprawiamy do smaku jeżeli trzeba i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy gołąbki.
Podajemy z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Smacznego!
6 Responses
Te tradycyjne lubię jednak najbardziej, w pomidorowym sosie…
No tak nie ma to jak tradycyjne potrawy, jednak zawsze do nich wracamy 😉
Ja robię bez ryżu, i w takim naturalnym sosie. Nigdy w życiu nie jadłam w sosie pomidorowym 🙂
Twoje wyglądają bardzo kusząco 🙂
o widzisz, no właśnie to jest fajne że każdy ma jakiś swój sposób na daną potrawę
Twoje gołąbki wyglądają obłędnie aż ślinka sama leci 😉
A dziękuję 😉