Pyszne klopsiki z dodatkiem ryżu i świeżej mięty w lekkim sosie cytrynowym. Przepis Roberta Makłowicza
Składniki:(4 porcje)
Klopsiki:
600 g mielonej wieprzowiny z łopatki
1 pęczek świeżej mięty
1 mała cebula
2 białka
1/4 szkl długoziarnistego ugotowanego ryżu
mąka do panierowania
sól, pieprz
Sos:
1 i 3/4 l bulionu z kurczaka
2 ziemniaki
2 żółtka
1 pęczek natki pietruszki
świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
1 łyżeczka mączki kukurydzianej (maizena)
Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, posiekaną mięte,białka, ,ryż. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Formujemy małe klopsiki wielkości śliwki i panierujemy każdy w mące.
W dużym garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki, wkładamy klopsiki i wsypujemy posiekaną pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu 15 -20 minut pod przykryciem.
W miseczce roztrzepujemy żółtka z sokiem z cytryny i mączką kukurydzianą. Do masy wlewamy stopniowo bulion w którym gotują się klopsiki,żeby zahartować. Następnie wlewamy całość do garnka z klopsikami i mieszamy. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje, nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.
Smacznego!
8 Responses
Zachwycił mnie ten przepis, będę musiała wypróbować.
Dziękuje i polecam, pyszne wyszły
Lubie miesne dania z cytrusowa nuta. I kuchnie grecka tez lubie, wiec jestem pewna, ze te klopsiki by mi zasmakowaly!
Na pewno, polecam, świetna odmiana od typowych polskich wydań klopsików
Koniecznie do przetestowania… wspaniałe, szczególnie jak ma się małych zjadaczy 🙂
Koniecznie, małym zjadaczom na pewno posmakują 😉
Intrygujące połączenie:) Chętnie wypróbuję 🙂
Polecam, wyszły pycha