Giouvarlakia – cypryjskie klopsiki wieprzowe w sosie cytrynowym

klopsiki w sosie cytrynowym

Pyszne klopsiki z dodatkiem ryżu i świeżej mięty w lekkim sosie cytrynowym. Przepis Roberta Makłowicza

Składniki:(4 porcje)
Klopsiki:
600 g mielonej wieprzowiny z łopatki
1 pęczek świeżej mięty
1 mała cebula
2 białka
1/4 szkl długoziarnistego ugotowanego ryżu
mąka do panierowania
sól, pieprz
Sos:
1 i 3/4 l bulionu z kurczaka
2 ziemniaki
2 żółtka
1 pęczek natki pietruszki
świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
1 łyżeczka mączki kukurydzianej (maizena)

Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, posiekaną mięte,białka, ,ryż. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Formujemy małe klopsiki wielkości śliwki i panierujemy każdy w mące.
W dużym garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki, wkładamy klopsiki i wsypujemy posiekaną pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu 15 -20 minut pod przykryciem.
W miseczce roztrzepujemy żółtka z sokiem z cytryny i mączką kukurydzianą. Do masy wlewamy stopniowo bulion w którym gotują się klopsiki,żeby zahartować. Następnie wlewamy całość do garnka z klopsikami i mieszamy. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje, nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

8 odpowiedzi

  1. Lubie miesne dania z cytrusowa nuta. I kuchnie grecka tez lubie, wiec jestem pewna, ze te klopsiki by mi zasmakowaly!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search