Menu+

Focaccia z warzywami i kozim serem grillowanymi na Papirusie

Opublikowano 19 grudnia, 2012 w Dania główne



Składniki: (porcja dla 2 osób)
Focaccia:
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1/4 szkl ciepłego mleka
2 łyżki mąki
2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciełej wody
oliwa z oliwek
Dodatki:
1/2 małej cukinii
1 czerwona cebula
1 mała papryka czerwona
15 małych pieczarek
100 g koziego sera
1 opakowanie Pomysł na… Soczystą pierś z kurczaka z papryką
Sos:
1 ząbek czosnku
1 cm papryczki chilli
1 łyżka świeżych posiekanych ziół
1 pomidor
sól, pieprz

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy,  żeby nie było grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól, 2 łyżki oliwy i zaczyn, wyrabiamy ciasto dolewając ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto rozciągając je palcami na kształt prostokąta. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia, w które wlewamy odrobinę oliwy. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.

Na patelni kładziemy papirus, na to układamy oczyszczone, pokrojone na połówki pieczarki, trzymamy pod przykryciem, aż zmiękną i się przyrumienią. Drugą patelnie grillową wykładamy papirusem na całej powierzchni i układamy pokrojoną w talarki cebulę i cukinię, a także pokrojoną na cząstki paprykę, grillujemy wszystko na rumiano. Gotowe warzywa przekładamy do miski, a na patelni po pieczarkach rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli, po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy aż powstanie sos, dodajemy posiekane zioła. Przekładamy sos do warzyw i mieszamy wszystko razem.

Na patelni grillowej rozkładamy nowy kawałek papirusa i grillujemy pokrojony w plasterki ser kozi, z obu stron.

Gotową fociaccie przekrawamy wzdłuż na pół i rozkładamy na jednej połowie grillowane warzywa na całej powierzchni, na to układamy kawałki pokruszonego sera. Przykrywamy drugą połową.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *