Florentynki
Przepyszne ciastka pełne bakalii.
Składniki:
10 dag wisienek koktajlowych
25 dag płatków migdałowych
1 łyżka pistacji
1 łyżka orzeszków pinii
1/3 szkl kremówki
20 dag cukru
8 łyżek masła
10 dag miodu
4 łyżki mąki
15 dag gorzkiej czekolady
Śmietankę zagotowujemy z cukrem, masłem i miodem, wsypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy posiekane n mniejsze kawałki wisienki, a także pistacje, orzeszki pinii i migdały. Dokładnie wymieszać i odstawiać do ostygnięcia.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i rozsmarowujemy na niej masę bakaliową. Pieczemy 8- 10 minut w 225 stopniach.
Przestudzić i gdy masa będzie jeszcze ciepła wyciąć w niej z pomocą metalowej foremki koła.
Gdy ciasteczka całkowicie wystygną maczamy je płaską stroną w roztopionej czekoladzie.
Pozostawiamy na kratce do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Jakie piękne!
Dziękuje 😉
Urocze i jak przepysznie wyglądają ! 🙂
Dziekuje 😉 Pozdrawiam