W sam raz na niedzielny obiad. Idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i sałatą ze śmietaną i rzodkiewką.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
1 cebula
30 dag sera żółtego
natka pietruszki
bułka tarta
jajko
olej do smażenia
vegeta
pieprz, sól
Pieczarki i cebulę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na rumiano doprawiając vegetą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka dzielimy na porcje, rozbijamy lekko i nacieramy solą oraz pieprzem z obu stron. Panierujemy w jajku i bułce tartej smażymy na rumiano. Zdejmujemy z patelni układamy na blasze do pieczenia i układamy pieczarki na wierzchu. Ser tarkujemy i posypujemy na wierzchu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do roztopienia i zrumienienia się sera.
Smacznego !
3 Responses
Ja jeszcze troszkę smaruje piersi majonezem. Wiem, wiem – zabójstwo kalorii i cholesterolu, ale na prawdę pyyyyyyszne 🙂
Miłego weekendu 🙂
Z tym majonezem to muszę wypróbować, a z tym zabójstwem to no cóż nie można sobie ciągle wszystkiego odmawiać 😉
ciekawy pomysł, nie jednemu zasmakuje