Pyszny i zdrowy obiad z rybą i szpinakiem, dużo witaminy D i magnezu.
Składniki:
2 filety z łososia
sól
pieprz
szczypta cynamonu
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sos:
opakowanie świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1/2 szkl śmietany (pół na pół 18 % i 30 %)
1 łyżeczka soku z cytryny
Filety z łososia posypujemy solą, pieprzem i cynamonem, skrapiamy sokiem c cytryny, sosem sojowym i olejem. Pozostawiamy w takiej marynacie na ok 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy aż szpinak „zwiędnie”, zalewamy śmietanką i podgotowujemy chwilkę. Odstawimy aż trochę przestygnie i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Łososia smażymy na patelni grillowej.
Podajemy łososia z sosem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego