Dla miłośników pikantnych dań w sam raz. Trochę zmodyfikowany przepis z książki Na ostro.
Składniki:
4 filety z kurczaka1 posiekany ząbek czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki drobno startego korzenia imbiru
1 łyżeczka drobno pokruszonego pieprzu syszuańskiego
1 łyżka pasty sambal oelek
125 ml bulionu z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżki cukru
Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy na 3 części każdy. Mieszamy z 2 łyżkami oleju i podsmażamy na rozgrzanej patelni ok 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmujemy kurczaka na talerzyk i odkładamy. Do patelni wlewamy pozostałą łyżkę oleju , podsmażamy czosnek wraz z imbirem ok 2 minut. Dodajemy pieprz syczuański i pastę sambal oelek, podgrzewamy mieszając ok 30 sekund. Na patelnie ponownie wrzucamy kurczaka i mieszamy dokładnie z przyprawami. Zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Podgrzewamy na mniejszym ogniu ok 10-15 minut często mieszając.
Smacznego!