Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, pieczarkami, cebulką i mięskiem mielonym.
Składniki ( na 2 całe papryki ):
150 g mięsa mielonego
50 g kaszy jęczmiennej
2 papryki
1 cebula
5 pieczarek
1 ząbek czosnku
1/2 szkl bulionu warzywnego
1 przecier pomidorowy Valfrutta
ok. 100 g starkowanego sera żółtego
sól, pieprz
suszone oregano
Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ( tak by nie była rozgotowana, nawet bardziej twarda). Na patelni szklimy posiekaną cebulkę z czosnkiem, po chwili dodajemy posiekane w plasterki pieczarki, przesmażamy chwilę i dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Smażmy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną i odcedzoną kaszę. Przesmażamy całość 2 minuty i zalewamy przecieram pomidorowym oraz 1/3 szkl bulionu, taką ilością by cała masa nie była zbyt rzadka. Przesmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy garść starkowanego sera by masa się skleiła.
Wydrążamy papryki i solimy je odrobiną w środku, nakładamy farsz, posypujemy serem żółtym i suszonym oregano.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę przecieru pomidorowego oraz pozostały bulion, posypujemy suszonym oregano, na to układamy papryki.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!