Menu+

Fasolka po bretońsku

Opublikowano 29 październik, 2013 w Dania główne



  fasolka-po-bretonsku

Bardzo proste, smaczne i jednogarnkowe danie. W sam raz na obiad, moja wersja z boczkiem i kiełbaską.

Składniki:
60 dag fasoli jaś
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka jagód jałowca
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
2 cebule
50 dag kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
kilka łyżek koncentratu pomidorowego
sól
pierz

Fasolę płuczemy, zalewamy zimną woda i odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, jagody jałowca, liście laurowe, czosnek, sól i pieprz. Gotujemy do czasu aż woda się wyparuje.
Na patelni szklimy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojoną na kawałki kiełbaskę i boczek, przesmażamy.
Dodajemy do fasoli.
Dusimy razem 30 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Pycha 🙂

    • pycha pycha

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *