Menu+

Drożdżowe paluchy chlebowe

Opublikowano 13 kwietnia, 2017 w Dodatki



Paluchy z ciasta drożdżowego z różnymi dodatkami, idealne na z masełkiem na śniadanie.

Składniki:
4 szkl mąki pszennej chlebowej
25 g drożdży
2 łyżki cukru
1 szkl mleka
1 jako + 1 do posmarowania
4 łyżki oleju
szczypta soli
siemie lniane złote Kresto
pestki dyni Kresto
pestki słonecznika Kresto
mak BackMit

Drożdże rozkruszamy z cukrem, dodajemy 1/2 szkl ciepłego mleka i ok 2 łyżki mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy z resztą maki, mleka, jajkiem i olejem, dodajemy odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie z ciasta odrywamy kulki i formujemy wałeczki, które układamy na blasze z papierem do pieczeni. Tak przygotowane znów odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. Paluchy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siemiem lnianym, pestkami dyni, słonecznika i makiem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *