Menu+

Dorada zapiekana z warzywami w orientalnym stylu

Opublikowano 3 października, 2012 w Dania główne



Dorada to naprawdę pyszna ryba. W tym wydaniu myślę, że jeszcze lepsza.

Składniki:
2 dorady
1 kapusta pak choi
2 marchewki
1/2 młodej cukinii
2 dymki
1/2 mniej ostrej papryczki chilli
1/2 limonki
1 cm imbiru
3 łyżki oliwy ziołowej
sól, pieprz, papryka słodka
100 g makaronu chow mein
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku

Papryczkę, chilli, imbir i czosnek siekamy drobno, przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę i sok wyciśnięty z połowy limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę filetujemy i marynujemy, z wierzchu solimy rybę. Pak choi przekrawamy na pół, marchewki obieramy i kroimy na 4, cukinie kroimy w grube słupki, warzywa układamy na talerzu, razem z dymką i skrapiamy oliwą, posypujemy papryką słodką.Z foli aluminiowej robimy 2 kieszonki, układamy w każdej nich warzywa na to rybę i plasterek limonki. Zapiekamy wszystko 30 minut w 200 stopniach. Makaron zalewamy wodą, odcedzamy i podsmażamy z sosem sojowym na odrobinie oleju. Podajemy rybę na warzywach, do tego makaron.

Smacznego!

Print Friendly



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *