Zdrowy i pożywny paprykarz z tuńczykiem w oliwie z oliwek Callipo. 1000 razy lepszy od sklepowego paprykarzu.
Składniki:
2 opakowania tuńczyka w oliwie z oliwek Calippo
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50 g ryżu
sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju na patelni. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy starkowaną marchewkę i przeciśnięty prze praskę czosnek, podsmażamy ok 2 minuty. Po tym czasie dolewamy ok 1/2 szkl wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki w proszku i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aż będzie miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy z ryżem i rozdrobnionym tuńczykiem.
Smacznego!
2 Responses
Klasyka gatunku! Robię taki sam. Pyszny 🙂
Tradycyjny 😉