Menu+

Domowe bajgle z czarnuszką

Opublikowano 5 kwietnia, 2013 w Przystawki i przekąski



Bajgle to idealny dodatek do śniadania. Domowe smakują najlepiej.

Składniki na ok 5 szt:
250 g mąki pszennej
1 i 1/2  łyżki cukru
3 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
ciepła woda
1 żółtko
1 łyżeczka czarnuszki

Do misy miksera wsypujemy mąkę, drożdże, 1/2 łyżki cukru i sól, za pomocą haka do zagniatania wyrabiamy ciasto dolewając odpowiednio ciepłej wody. ( Można to oczywiście zrobić ręcznie). Ciasto odstawiamy na ok 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki w których za pomocą palca robimy dziurkę i kręcimy na palcu by się powiększyła, tak przygotowane układamy na blacie oprószonym mąką. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30 minut do podrośnięcia. W szerokim garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem 1 łyżki cukru.  Wrzucamy wyrośnięte bajgle i gotujemy ok 1 – 2 minut. Rozkładamy na foli by się osuszyły.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej bajgle, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy nie za obficie ziarnami czarnuszki bo są bardzo aromatyczne. Pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *