Domowa wędlina z kurczaka z pieczarkami

SONY DSC

Nie ma to jak domowa wędlinka. Dzisiaj w wersji z pieczarkami i przearomatyczną przyprawą. Do wykonania wędlinki użyłam tego właśnie szynkowara, koniecznie kupujcie te ze stali nierdzewnej.

Składniki:
800 g piersi z kurczaka
100 g pieczarek
1 pęczek koperku
2 łyżki przyprawy Natura Smak Szeherezada
sól, pieprz
żelatyna w proszku

600 g piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę, posypujemy przyprawą Natura Smak Szeherezada, dokładnie żeby każdy kawałek mięsa był pokryty. Resztę mięsa mielimy przez maszynkę wraz z pieczarkami i koperkiem, doprawiamy masę solą i pieprzem. Do szynkowara przekładamy połowę pokrojonego w kostkę kurczaka, posypujemy żelatyną. Wykładamy całą masę z pieczarkami, posypujemy żelatyną, wykładamy resztę kurczaka pokrojonego w kostkę, posypujemy żelatyną. Szynkowar zamykamy. Wstawiamy do garnka z gotującą się wodą ( na dno kładziemy ściereczkę) tak by woda była ok 1 cm poniżej brzegu. Gotujemy pod przykryciem w temperaturze 90 stopni około 65 minut. Pozostawiamy w prasce na noc do zastygnięcia.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

8 odpowiedzi

  1. dziś zabieram się za robienie szyneczki 🙂 okazało się, że mam szynkowar w domu 😀

    Całusy z Brodnicy:*

  2. Ja nie bardzo rozumiem jak to szynkowar mam wstawić do garnka proszę mi napisac o co z tym chodzi,z góry dziekuje

    1. Niewiem jaki szynkowar posiadasz, we wpisie jest link do szynkowara, który ja mam i poprostu na dno garnka kładę ściereczkę na to stawiam szynkowar i zalewam wodą pozostawiając ok 1 cm od góry i tyle.

  3. Mam rozumieć, że zasypywać żelatyną w proszku bez jej uprzedniego rozcieńczenia. Przecież to trucizna podana w proszku.
    Proszę o odpowiedź

    1. Tak zasypywać proszkiem, a co trującego jest w żelatynie ? z tego co wiem to są to zmielone kości i chrząstki zwierząt, to może mięso też jest trujące?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search