Nie ma to jak domowa wędlinka. Dzisiaj w wersji z pieczarkami i przearomatyczną przyprawą. Do wykonania wędlinki użyłam tego właśnie szynkowara, koniecznie kupujcie te ze stali nierdzewnej.
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
100 g pieczarek
1 pęczek koperku
2 łyżki przyprawy Natura Smak Szeherezada
sól, pieprz
żelatyna w proszku
600 g piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę, posypujemy przyprawą Natura Smak Szeherezada, dokładnie żeby każdy kawałek mięsa był pokryty. Resztę mięsa mielimy przez maszynkę wraz z pieczarkami i koperkiem, doprawiamy masę solą i pieprzem. Do szynkowara przekładamy połowę pokrojonego w kostkę kurczaka, posypujemy żelatyną. Wykładamy całą masę z pieczarkami, posypujemy żelatyną, wykładamy resztę kurczaka pokrojonego w kostkę, posypujemy żelatyną. Szynkowar zamykamy. Wstawiamy do garnka z gotującą się wodą ( na dno kładziemy ściereczkę) tak by woda była ok 1 cm poniżej brzegu. Gotujemy pod przykryciem w temperaturze 90 stopni około 65 minut. Pozostawiamy w prasce na noc do zastygnięcia.
Smacznego!
8 odpowiedzi
Nie ma to jak domowa wędlina 🙂 Pozdrawiam.
https://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
Domowe najlepsze !
dziś zabieram się za robienie szyneczki 🙂 okazało się, że mam szynkowar w domu 😀
Całusy z Brodnicy:*
OO widzisz to super 😉 smacznego ! Buziaki
Ja nie bardzo rozumiem jak to szynkowar mam wstawić do garnka proszę mi napisac o co z tym chodzi,z góry dziekuje
Niewiem jaki szynkowar posiadasz, we wpisie jest link do szynkowara, który ja mam i poprostu na dno garnka kładę ściereczkę na to stawiam szynkowar i zalewam wodą pozostawiając ok 1 cm od góry i tyle.
Mam rozumieć, że zasypywać żelatyną w proszku bez jej uprzedniego rozcieńczenia. Przecież to trucizna podana w proszku.
Proszę o odpowiedź
Tak zasypywać proszkiem, a co trującego jest w żelatynie ? z tego co wiem to są to zmielone kości i chrząstki zwierząt, to może mięso też jest trujące?