Naleśniki z twarogiem i dużą ilością orzechów w sosie limonkowo-miętowym.
Składniki:
4 cienkie naleśniki
100 g twarogu
1 łyżka drobno posiekanych orzechów laskowych
1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
skórka starta z 1 limonki
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka amaretto
Sos limonkowo-miętowy:
sok z 1 limonki
100 g cukru
1 limonka
10 listków świeżej mięty
Twaróg mieszamy z orzechami, skórką z limonki, cukrem, śmietaną i amaretto. Masą smarujemy połowę naleśnika i składamy na pół i jeszcze raz na pół.
Przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy cukier z odrobiną wody, dodajemy skórkę z 1 limonki, sok oraz listki mięty. Podgrzewamy aż sos uzyska konsystencję syropu. Limonkę z której starta została skórka kroimy w plasterki i dodajemy na koniec do sosu. Dusimy aż staną się szkliste.
Naleśniki przed podaniem podsmażamy z obu stron na suchej patelni. Podajemy polane sosem limonkowo- miętowym.
Smacznego!
Więcej przepisów na bazie polskich produktów znajdziecie w książce Tomasza Jakubiaka.