Kopytka z aromatyczną kiełbasą myśliwską, pieczarkami, odrobiną czosnku i żółtym serem.
Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli 3 kiełbaski myśliwskie 10 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g sera żółtego pietruszka natka olej do smażenia
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia, dodajemy obie maki, jajko i sól. Zagniatamy aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Formujemy kopytka i gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, zmiażdżony czosnek i kiełbaskę również pokrojoną w plasterki. Wszystko razem chwilę podsmażamy i dodajemy kopytka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy jeszcze chwilę żeby przyrumienić kopytka. Przekładamy całość do formy do zapiekania i posypujemy wierzch startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 10 minut. Przed podaniem posypujemy pokrojoną drobno świeżą pietruszką.
Smacznego!
Więcej przepisów na bazie polskich produktów znajdziecie w książce Tomasza Jakubiaka.