Menu+

Czeski gulasz grzybowy w sosie śmietanowym z ziemniakami i koperkiem

Opublikowano 21 maj, 2012 w Dania główne



Taki gulasz nada się dla tych z was którzy nie spożywają mięska lub też na bezmięsne dni.Najlepszy będzie na wołowym bulionie, ale spokojnie można zrobić na warzywnym. Delikatny, pożywny i ciekawy w smaku. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia czeska”.

Składniki:
400g grzybów (kurki, pieczarki, podgrzybki, borowiki, maślaki i inne)
100 g marchwi
100 g selera
500 g ziemniaków
2 cebule dymki
30 g masła
800 ml bulionu (najlepiej wołowego)
1 łyżeczka jagód jałowca
2 liście laurowe
2 łodygi koperku
100 ml kwaśnej śmietany
1-2 łyżki octu owocowego
pieprz,sol
koperek

Grzyby siekamy na mniejsze kawałki. Obieramy marchew, selera i ziemniaki. Warzywa siekamy w drobną kostkę. Cebulki siekamy również w drobną kostkę.  W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy chwilę po czym zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, jałowiec oraz doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i i dusimy 15 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby znów doprowadzamy do wrzenia i dusimy kolejne 10 minut. W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę i dodajemy posiekany drobno koperek. Z gulaszu wyjmujemy liście laurowe i jagody jałowca, doprawiamy solą,octem i pieprzem. Mieszamy z sosem śmietanowym.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *