Moje ulubione danie z kuchni tajskiej. Jeżeli ktoś lubi trochę łagodniejsze można zrobić takie samo z zieloną pastą curry. Jako dodatek świetnie pasuje gotowany ryż.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
6 kolb mini kukurydzy
1/2 szkl zielonego groszku
1 papryka czerwona
1/2 małej cukinii
1 duża marchewka
1 papryczka chilli
1/2 pęczka kolendry
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego (400g)
2 łodygi świeżej trawy cytrynowej
3 liście kaffiru
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Kurczaka kroimy w paski. Rozgrzać dobrze woka i kiedy będzie bardzo gorący włożyć pastę curry i podsmażać 2 minuty. Po tym czasie dodać kurczaka i mieszać aż cały pokryje się pastą. Po chwili dodać rozgniecione łodygi trawy cytrynowej, liście kaffiru, posiekaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, starty imbir, sos rybny, sól i cukier. Wszystko smażyć ok 2 minut na mocnym ogniu. Kolby kukurydzy pokroić na pół, paprykę i chilli w paski, marchewkę w słupki, cukinię w półplasterki i wszystko wrzucić do woka. Dodać także zielony groszek. Podsmażać kolejne 2 minuty.Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Na koniec dodać posiekana kolendrę i od razu podawać.