Czekoladowe Malibu

SONY DSC

Ekstremalnie czekoladowe ciasto z masą kokosową. Inspiracja.

Składniki:
Ciasto:
55 g gorzkiej czekolady
85 g kakao
200 ml wrzącej wody
145 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g masła
200 g cukru
50 g cukru muscovado
2 jajka
250 ml mleka kokosowego
Krem kokosowy:
1/3 szkl kremówki
220 g mascarpone
1/3 szkl cukru pudru
1/2 szkl wiórków kokosowych
2 łyżeczki likieru kokosowego np. Malibu
Polewa:
125 ml mleka kokosowego
125 g gorzkiej czekolady

Połamaną na kawałki czekoladę i kakao przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do powstania jednolitej masy. Studzimy.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Oba cukry przekładamy do misy miksera i dodajemy roztopione masło, chwilę miksujemy. Dodajemy jajka jedno po drugim i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dolewamy mleko kokosowe na przemian z roztopioną czekoladą. Dodajemy suche składniki i miksujemy chwilę do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 23x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy d piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.
Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy także cukier puder, wiórki i likier. Mieszamy do połączenia składników.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą kokosową.
Przygotowujemy polewę. Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Polewą pokrywamy wierzch ciasta.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!

 

Mogą Ci posmakować...

11 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search