Mega czekoladowe ciasto z rozpływającymi się w ustach upieczonymi śliwkami.
Składniki:
170g mąki
150 g margaryny
150 ml mleka
150 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
20 g kakao
10 śliwek
1 jajko
1 łyżeczka sody
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki
W rondelku umieszczamy margarynę, mleko, cukier, połamaną czekoladę i kakao. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia, dodajemy jajka, mąkę i sodę. Dokładnie łaczymy z masą czekoladową. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20×20 cm. Na cieście układamy przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do powstania jednolitej masy.
Przestudzone ciasto polewamy polewą, odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!