Pyszne i delikatne babeczki cytrynowo – jogurtowe.
Składniki: (10 sztuk)
70 g masła roztopionego
120 g jogurtu naturalnego
2 jajka
skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g cukru
Masa:
200 g śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka w dowolnym kolorze
50 ml wrzątku
+ 100 g masy marcepanowej
kilka listków świeżej mięty
Stopione i ostudzone masło mieszamy z jogurtem naturalnym i jajkami do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę przesiewamy i mieszamy solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Mieszamy z masą jajeczno- jogurtową. Dodajemy sól. Ciasto rozdzielamy do foremki na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Galaretkę przesypujemy do kubeczka i zalewamy wodą. Kubek ustawiamy w garnku z gotującą się wodą i trzymamy na ogniu aż galaretka dokładnie się rozpuści. Przelewamy ją przez gęste sito by pozbyć się ewentualnych grudek. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilkę ubijamy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na babeczkach wzór kosza. 2 babeczki rozkruszamy na drobna masę i barwimy na czarno za pomocą spożywczego barwnika. Posypujemy nią wierzch babeczek. Z masy marcepanowej formujemy jajeczka, które układamy na babeczkach. Ozdabiamy listkami mięty. Smacznego!
2 odpowiedzi
Twoich wypieków szkoda zjadać bo są takie piękne 😉 Jak malowane.
Hehe dziękuje bardzo 😉