Creme brulee

SONY DSC

Chrupiąca karmelowa skorupka, a pod nią ten cudowny śmietankowy krem z aromatem wanilii.

Składniki:
4 żółtka
300 ml śmietany 36 %
1 laska wanilii
3 łyżki cukru zwykłego
3 łyżki cukru brązowego do karmelizowania

Śmietankę wlewamy do rondelka, laskę wanilii rozcinamy na pól, wyjmujemy ziarenka i wrzucamy do śmietanki. Wrzucamy także strączki. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem np. trzepaczką aż zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy, ale nie za długo. Do żółtek dodajemy powoli śmietankę dalej ubijając do połączenia składników.
Przelewamy masę do kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na ok 40 minut.
Krem studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Przed podaniem posypujemy wierzch brązowy cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika cukierniczego lub w piekarniki na funkcji grill.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search