Menu+

Cieniutki omelt z szynką, porem i pomodorami z lekką salsą ogórkowo- ziołową- Śniadanie

Opublikowano 21 wrzesień, 2012 w Dania główne, Przystawki i przekąski



Dla mnie idealne śniadanie musi zawierać jajko, a że już znudziła mi się jajecznica, czy jajka na miękko, twardo itp.  to czas na omlet, lecz taki lekki omlet, bo bardzo cieniutki z jednego jajka, z pysznym pożywnym farszem. Do tego lekka ziołowa salsa, mniam. Dobry start murowany.

Składniki: (porcja dla 1 osoby)
1 jajko
1 garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1/2 małego pora
4 plasterki szynki
1 pomidor
oregano
salsa:
ogórek
2 listki mięty
2 listki bazylii
2 listki oregano
sól,pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Jajko roztrzepujemy, dodajemy natkę pietruszki, całe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła i smażymy cieniutki omlet.

Na drugiej patelni również rozgrzewamy odrobinę masła. Pora siekamy w pół talarki. Szybkę w cieniutkie paseczki. Pomidory w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy najpierw por, podsmażamy 2 minuty i dorzucamy szynkę, smażymy 3 minuty, dodajemy pomidory, smażmy ok 5 minut ( jeżeli pomidory są mocno wodniste trochę dłużej). Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem.

Tak przygotowany farsz przekładamy na omlet i zwijamy jak naleśnik, przekrawamy na pół po skosie.

Przygotowujemy salsę. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekanymi drobno ziołami, solą, pieprzem i oliwą.

Podajemy omlet wraz z salsą. Pyszne i pożywne śniadanie.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Omlet ten przypomina mi raczej naleśnik, niemniej, na pewno był dobry 🙂

    • Jest tylko z jajka także smakuje jak omlet, z naleśnikiem ma tylko wspólny sposób podania 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *